Utrusta din lagerlokal – fem saker att tänka på

Den nya lagerlokalen kommer att vara företagets hemvist under en lång tid framöver och behöver därför fungera så effektivt som möjligt. Det kan dock vara en utmaning att utrusta en lagerlokal eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till. Det är viktigt att allt fungerar så smidigt som möjligt för att undvika kostsamma omorganiseringar.

För att hjälpa dig på traven har vi sammanställt denna praktiska guide som inkluderar några av de viktigaste sakerna att tänka på när du utrustar din lagerlokal.

1. Planera först

Innan du investerar i utrustning, flyttar in eller förbereder arbetsområden, ta ett steg tillbaka och lär känna lokalen ordentligt. Redan när du valde mellan olika alternativ bör du ha tänkt igenom hur du bäst kan utrusta lokalen. Därefter är det dags att undersöka i detalj hur lokalen kan fungera för din verksamhet. Det handlar inte bara om att beräkna utrymmet för olika maskiner eller hur många personer som kommer att vara där. Det du bör tänka på istället är lokalens funktionalitet och hur du kan maximera ytan och planlösningen för att förbättra arbetsprocesser.

Du bör även överväga alla olika saker som kommer att behövas för att utrusta lokalen. Det omfattar allt från vatten och el till lämplig ventilation.

När du har en tydlig lista över allt som behövs samt en bättre förståelse för lagerlokalen kommer du att kunna placera rätt saker på rätt plats.

2. Maximera lagringsutrymmet

En vanlig fälla är att underskatta det faktiska behovet av lagringsutrymme i en lagerlokal. Att flytta till en ny lokal ger dig möjligheten att växa in i framtiden. Så tänk inte bara på företagets nuvarande situation; föreställ dig istället hur företaget kommer att se ut om några år och planera för tillräckligt med lagringsutrymme för att undvika brist senare.

Undersök också vilken specialiserad lagerutrustning som kan behövas. Det kan vara något så enkelt som hyllor av hög kvalitet eller lagerförvaring med specifika temperaturkrav. Du vet redan hur du bäst förvarar dina produkter och material, så planera utrymmet i lagerlokalen utifrån det.

3. Skapa reserverade arbetszoner

En lagerlokal kan vara så mycket mer än bara förvarings- och produktionsutrymmen. Sannolikt kommer det även behövas kontorsutrymmen för administration och andra nyckelfunktioner, samt utrymmen där ditt team kan koppla av och ta paus.

En av förutsättningarna för en effektiv och välorganiserad lagerlokal är att se till att alla har tillräckligt med utrymme att göra sitt jobb, så räkna ut hur många personer som sannolikt kommer att befinna sig samtidigt i varje del av byggnaden, och planera därefter.

4. Spara genom hållbarhet

Ta tillfället i akt när du utrustar din lagerlokal till att också minska driftkostnaderna genom att installera energisnål belysning, uppvärmning och ventilationssystem som är billigare att driva utan att försämra prestandan. Att investera i laddstationer för elfordon är också en bra idé. Om elfordon är en del av affärsmodellen nu eller i framtiden, bör du prioritera installationen av laddstationer.

Man behöver inte göra allt på en gång när det kommer till hållbarhet, men genom att identifiera områden som kan förbättras redan innan inflytt är det lättare att göra uppgraderingar till en första prioritet. Det är mycket mer besvärligt att göra förändringar när verksamheten väl är igång, och det är dessutom mer kostnadseffektivt om man har en hållbar grund att stå på.

5. Prioritera hälsa och säkerhet

Slutligen måste du se till att lagerlokalen, oavsett hur den är organiserad, uppfyller relevanta hälso- och säkerhetskrav. Det kommer inte bara att skydda verksamheten och de anställda, utan är oftast också ett krav i hyresavtalet.

Det finns specifika regler och föreskrifter som måste följas. Det bästa stället att hitta den här informationen är via Arbetsmiljöverket, där kan du läsa mer om till exempel:

Genom att följa ovan råd och se till att allt som kan utgöra risker i din lagerlokal skyddas med lämpliga säkerhetsåtgärder, kan du vara trygg i vetskapen att du har uppfyllt dina skyldigheter och att din personal är skyddad.

Letar du lagerlokal? Kolla in Mileways fastighetsportfölj!

Avslutningsvis; att utrusta lokalerna på rätt sätt är ett viktigt steg för att skapa skräddarsydda hem för ditt företag. Allt du behöver göra först är att hitta rätt fastighet, och där kan Mileway hjälpa er. Klicka här för att se vår portfölj.

Kontakta oss
Föregående artikel
Nästa artikel