Vad innebär last mile och vilka fördelar finns?

Vad är last mile?

Last mile, eller sista milen, är det sista ledet i distributionskedjan där varor transporteras från ett lager till slutkonsument. Last mile-lokaler är därmed lager, butiker och distributionscentraler som ligger precis i utkanten av större tätorter.

Antalet leveranser i Sverige ökar, vilket gör last mile viktigare nu än någonsin. Eftersom det är den sista etappen som tar varorna ända fram till kundens dörr är det avgörande att processen går smidigt och att leveranserna uppfyller kundernas höga krav på tillförlitlighet och snabbhet.

Vilka fördelar finns det med last mile-lokaler?

Att ha en lagerlokal inom ett last mile-område ger företag en mängd olika fördelar, både operativt och ekonomiskt sett:

  • Närheten till stora befolkningsområden. Genom att vara nära kunderna kan leveranserna bli snabbare och leveranskostnaderna mindre.
  • Möjligheten att använda elfordon för leveranser blir enklare ju kortare avstånd det är till kunderna, vilket minskar kostnaderna ytterligare och hjälper företag att vara mer hållbara.

Varför är last mile bättre än lokaler i stadskärnan?

  • De har lägre hyreskostnader än lokaler i stadskärnan. Detta gör att en större del av företagets budget kan läggas på att anställa personal och investera i tillväxt istället för att vara bunden till att betala dyr hyra.
  • De har större lokaler och mer parkeringsplatser. I stadskärnan kan det vara svårt att få tag på en lokal som är rymlig och har gott om parkeringsmöjligheter för anställda.
  • Slutligen kan en last mile-lokal belägen mellan olika regioner ha enklare tillgång till nationella vägnät och därmed öppna upp fler möjligheter. Till skillnad från en lokal i stadskärnan som kan vara begränsande och enbart tjäna ett specifikt område.

Hitta rätt lokal

När du söker efter rätt plats för din last mile-verksamhet finns det några frågor att överväga:

  • Vilka transportförbindelser kommer att behövas? Det kan inkludera parkering för personal och tillgänglighet för lastbilar. Det kan också behövas närhet till hamnar, godsterminaler eller till och med flygplatser om du importerar eller exporterar utanför det lokala området.
  • Vilken yta behövs? Vill du ha en lokal som passar nuvarande storlek, eller är det bättre att hitta en lite större lagerlokal som ger företaget möjlighet att växa?
  • Vilka bekvämligheter och faciliteter behöver du? Tänk igenom vad din verksamhet behöver i form av till exempel laddningsstationer för elfordon, särskilda kontorsutrymmen, säkerhetssystem, särskilda krav på storlek eller specialutrustning.

Oavsett vilken last mile-lokal som är rätt för just din verksamhet så finns det stor chans att du hittar den i Mileways portfölj av last mile-lokaler över hela Sverige. Se vår portfölj här.

Kontakta oss
Föregående artikel
Nästa artikel